Kebaikan Minum Air Rendaman Kismis Yang Tak Ramai Tahu

Sudah sedia maklum bahawa kismis merupakan anggur kering dan ia mula dikenali pada sekitar tahun 2000 sebelum masihi, di mana ia merupakan penemuan makanan terpenting ketika itu.

Kismis mengandungi kadar vitamin, serat dan mineral yang tinggi menjadikannya sebagai makanan ‘super’ sehingga para doktor dan pakar nutrisi menyarankannya pada pesakit.

Rupa-rupanya, kismis lebih bermanfaat jika direndam semalaman di dalam air, di mana air akan melarutkan nutrien dan mineral daripada kismis dan kulitnya.

Justeru itu, kami akan kongsikan tiga manfaat meminum air rendaman kismis ini terhadap sistem dan organ tubuh kita.

#1. Hati dan usus lebih mudah untuk menyingkirkan toksik

Pengamal Ayurveda telah menggunakan air kismis bagi membersihkan hati dan usus untuk sekian lamanya. Malah, agen detox yang dimiliki oleh kismis adalah disebabkan oleh jumlah antioksidan dan serat dietari yang tinggi di dalam kismis.

Antioksidan membantu hati berfungsi dengan lebih baik sementara serat pula memperbaiki pergerakan bowel – membantu membersihkan kolon dan usus. Jika diminum ketika perut kosong, ia akan berfungsi dengan lebih cepat. Pastikan juga anda turut memakan kismis yang direndam itu ya!

#2. Dapat merangsang tenaga dengan cepat

Saintis dan pakar sukan percaya bahawa kismis boleh menjadi pengganti bar tenaga yang berkesan. Ini kerana kismis mengandungi serat dan mikronutrien yang tinggi serta tiada kandungan gula atau perasa tiruan, tidak seperti kebanyakan bar tenaga yang lain, menjadikan ianya sangat berkhasiat.

Air rendaman kismis jika diminum sesudah saja bangun daripada tidur, dapat memberikan anda tenaga sepanjang hari. Anda juga boleh meminumnya sebelum mula bersenam.

#3. Mengurangkan tahap kolestrol dan menstabilkan tekanan darah

Hasil kajian mendapati bahawa kismis kaya dengan serat, potasium, phytonutrien dan antioksidan berbanding dengan snek yang lain. Mereka yang kerap makan kismis mempunyai kadar sistolik dan diastolik yang kurang dalam tekanan darah berbanding dengan mereka yang kurang makan memakannya.

Selain itu, ia juga mampu merendahkan kadar ketumpatan kolestrol teroksida, di mana ia sekaligus mengurangkan risiko munculnya penyakit kardiovaskular.

Sungguhpun cukup bermanfaat, adalah perlu diingatkan bahawa ia bukanlah pengganti kepada ubat-ubatan. Jika anda mempunyai masalah dengan hati, jantung dan tekanan darah mahupun organ lain, berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut – Brightside

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*