“I hope immigrants in London will r*4pe your f*ck*ng *4ss” – Makian bi4dap Orang Malaysia Buat Dr Amalina

Please follow and like us:
0

Betullah kata orang, mereka yang famous dan disegani ni selalunya banyak hatersdari kawan. Sebaik-baik Tokti tu pun, masih ada orang tak suka. Inikan pula Dr. Amalina Bakri yang sering jadi perbualan netizen dan makcik bawang kat luar sana.

Tak ada tak ada ribut semalam, Dr Amalina dedah mesej kata-kata makian yang diterimanya kat inbox Instagram. Menerusi posting di Twitter, dengarnya mesej tu datang daripada rakyat Malaysia.

“Orang akan buat apa saja untuk duit dan orang macam family kau yang memang tak berharta akan buat apa saja untuk wang” 

Tak tahulah apa masalah yang buat netizen ni meroyan, tapi Dr Amalina telah dedah beberapa siri mesej yang diterima dari seorang netizen Malaysia yang berunsur kecaman dan makian.

Dalam mesej tersebut, netizen yang tak dikenali ni mengutuk Dr Amalina dengan mengatakan dia akan buat apa saja demi duit dan berharap doktor ini dirogol imigran di London. Amboi! Apa masalah orang ni? Nasib Dr Amalina chill je…

Nak kutuk orang tapi rupanya guna fake account! 

Tweet yang viral di media sosial ni mendapat perhatian netizen yang kemudian suruh Dr Amalina reveal saja siapa si pelaku bermulut lantang ni. Siasat punya siasat, rupanya netizen tersebut guna fake account dengan ID lazarus12345xx.

Sumber: Twitter

Tapi jangan risau, netizen yang lain dah jalankan tugas. Dorang siap dah report dan block akaun tersebut sampai Instagram sendiri dah take down fake accounttersebut. Cayalah netizen! 

Sumber: Twitter

Harap Dr Amalina tak terkesan dengan kutukan, netizen anggap pemilik fake account ‘gila’

Macam manapun seperti yang admin nyatakan tadi, kebanyakan netizen sangat supportive sehingga mereka bukan saja sanggup bantu report akaun fake tadi. Tapi sempat juga kirim kata-kata semangat supaya Dr Amalina abaikan mesej tersebut dan jangan ambil serius dengan kritikan orang ‘gila’.

Sumber: Twitter

Diharapkan Dr Amalina bersabar je lah ye dengan perangai sesetengah netizen yang entah apa-apa. Kadang-kadang tak buat apa-apa pun kena maki. Jawapannya elok report dan block saja akaun tersebut. Tak hidup dek puji, tak mati dek keji!

Sumber: LobakMerah

Dr. Amalina Dikritik Kerana ‘Speaking’ Dengan Accent British, Baca Respon Padu Darinya…

Dr. Amalina Che Bakri ialah nama yang tidak asing lagi di Malaysia. Beliau pernah merangkul keputusan SPM yang cemerlang dan kini merupakan seorang pelatih pakar bedah di UK. Namun begitu, beliau sering dikecam kerana ada sahaja yang kurang senang dengannya.

Jika sebelum ini, penyanyi Shila Amzah teruk dikecam kerana mempunyai British accent yang kononnya sengaja dibuat-buat, pada kali ini Dr. Amalina Che Bakri turut terkena kritikan yang sama. Terbaru, Amalina dikecam di Twitter kononnya sengaja buat-buat accent mat saleh ketika melakukan live session di mana beliau memberikan tips untuk menjadi doktor yang bagus.

Sumber: Twitter

Dr. Amalina kemudian memberikan respon profesional di Twitter dengan menerangkan bahawa beliau telah tinggal di luar negara sejak berusia 17 tahun lagi, oleh itu adalah perkara biasa untuk adapt dengan bahasa dan cara percakapan mengikut orang sekelilingnya. Betul juga tu!

Sumber: Twitter

Ujarnya lagi, ketika beliau tinggal di US beberapa tahun yang lalu, cara percakapannya kedengaran seperti orang Amerika dan itu merupakan perkara yang normal. Dr. Amalina juga menyatakan kehairanannya kerana hal ini menjadi isu. Biasalah doktor, netizen ni kan….

Sumber: Twitter

Walaupun ramai yang turut kecam cara percakapan Dr. Amalina, namun, masih ada yang tidak melihat ini sebagai satu perkara yang patut dijadikan isu terutamanya pada zaman sekarang.

Ramai antara mereka yang tampil menyokong dan mengatakan bahawa adalah semulajadi untuk seseorang itu untuk terikut dengan cara orang sekeliling mereka tambah-tambah lagi jika sudah tinggal lama.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Selain itu, ramai juga yang mempersoalkan jika cara percakapan patut dijadikan isu kerana perkara yang hendak disampaikan kepada orang yang mendengar adalah lebih penting daripada accent yang digunakan.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Apalah, itu pun nak kritik…..

Sumber: LobakMerah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: BOBO Dimana, BOBO BOBO Dimana!