“Kalau Berat Lebih 60kg Tak Payah Datang Fashion Show, Paha Melimpah Kiri Kanan” – Pengulas Fesyen Kritik Tetamu Berbadan Besar? Siot Makcik Ni ? Mari Baca Dan Kenal Siapa Beliau Sebenarnya ? Bukan Calang-Calang…

Please follow and like us:
0

Pengkritik dan pengulas fesyen tempatan, Zaihani Mohd Zain menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap tetamu berbadan besar yang hadir ke acara pertunjukan fesyen.

Menerusi status di laman Facebook peribadi milik Zaihani yang tular di laman sosial, dia menasihati individu yang memiliki berat badan melebihi 60 kilogram tidak sepatutnya menghadiri acara sedemikian.

“Kalau berat badan melebihi 60kg, tak payahlah datang, sebabnya paha awak tu melimpah kat kerusi sebelah kiri dan kanan awak.

“It’s so awkward and uncomfortable for the persons seated next to you!!!” tulis Zaihani di Facebooknya baru-baru ini.

Pandangan peribadi Zaihani itu bagaimanapun mengundang rasa kurang senang dalam kalangan kenalan mahupun pereka fesyen tempatan.

Ibukota kini sedang meriah dengan pelbagai acara pertunjukan fesyen sempena mempromosi busana Aidilfitri daripada pelbagai pereka fesyen tempatan.

Manakala, kredibiliti Zaihani sebagai pengulas, pengkritik dan sosialit fesyen tidak perlu disangkal lagi.

Malah, Zaihani juga dilantik sebagai guru yang memantau kreativiti dan teknikal peserta dalam rancangan realiti pencarian bakat pereka fesyen tempatan, Gen F.

Gen F bersiaran setiap hari Rabu pukul 11 malam menerusi Astro Ria (104) dan Astro Ria HD (123).

Teks oleh: Amri Hassan
Foto: InTrend

Siapa Zaihani Mohd Zain

Siapa kata anda tidak boleh bergaya selepas 50? Zaihani Mohd Zain menunjukkan kepada kami bahawa anda tidak perlu menjadi perkara yang manis untuk menonjol di jabatan fesyen.

Saya pertama kali berjumpa dengan Zaihani Mohd Zain ketika dia secara tidak sengaja ditangkap dalam tembakan antara Datin Paduka Marina Mahathir dan jurugambar Riduan Ismail yang menyiarkan gambar bekas pengacara dan penasihat fesyen Media Prima itu atas akaun Instagramnya.

Apabila Marina mengulas di pos untuk bertanya tentang wanita ini dan kalung pernyataan yang dia pakai, jawapan Riduan itu adalah singkat: “jadi bukan ‘glamor’ kamu untuk bertanya soalan itu”.

Dia indiferrent kepada insiden itu dan berkata secara tidak sengaja: “Saya tidak sepenuhnya diketahui kemudian. Terdapat sedikit peningkatan pengikut di Instagram saya tetapi saya tidak mendapat tatapan atau orang yang datang kepada saya, meminta penjelasan mengenai perkara itu. ”

Gaya fesyen Zaihani pasti membuat kesan yang berkekalan dan kemudian memutuskan bahawa apabila saya membesar, saya ingin menjadi seperti dia.
Gaya rambutnya yang teliti dan akal fikirannya tidak dapat dibezakan oleh rakan-rakannya. Ketulusan dan keberaniannya, sangat terpuji.

“Mantra fesyen saya adalah mudah. Menjadi relevan, menjadi terkini seperti yang anda mungkin mampu. Kita semua berwayar dengan cara yang berbeza, apa yang kita anggap sebagai menyenangkan secara visual berbeza dari orang ke orang. ”

Sebagai seorang siswazah fesyen, Zaihani telah bereksperimen dengan banyak pakaian dan aksesori tetapi dia tidak pernah menyedari gayanya seperti yang kita tahu hari ini. Ia berlaku secara organik.

“Kebenaran diberitahu, anda tidak boleh membuat gaya. Sama ada anda memilikinya atau anda tidak. Bagi saya secara peribadi, aksesori boleh membuat atau memecahkan. Kegemaran saya sekarang adalah koleksi bros berwarna-warni dan cincin koktel yang sering saya gunakan untuk melengkapkan pakaian saya, “jelasnya.

Petunjuk beliau tentang accessorising adalah dengan mengingati perkara yang anda mahu menjadi tumpuan, sama ada anting-anting, kalung, gelang atau cincin; tetapi tidak sekaligus.

Seperti yang kita umur, bentuk tubuh kita berubah dan kita cenderung membuat pilihan yang lebih selamat. Apakah nasihatnya kepada wanita-wanita ini?

“Jika anda suka fesyen dan menikmati pakaian, maka ada pengorbanan yang akan dibuat. Tonton berat badan anda. Orang mungkin mengatakan saiz tidak kira tetapi siapa yang kita bercanda? Ia berlaku! Kenapa anda fikir rumah-rumah fesyen yang besar tidak memenuhi wanita bersaiz besar? “Dia bertanya perkara yang sebenarnya.

Zaihani adalah salah seorang hakim di laman rasminya Miss Malaysia Universe 2016. Dia menjaga dirinya sibuk dengan memberi ceramah dan menghadiri acara fesyen.

Sumber : AsiaTatler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: BOBO Dimana, BOBO BOBO Dimana!